پرسش 199:

با عرض سلام خدمت آقای دکتر صدیقی مشکنانی

از آنجاییکه شما کتاب الکترونیکی هم می نویسید و در سایتتون قرار می دهید و من هم یک کتاب نوشته ام و می خواهم در منظر عمومی قرار دهم، سوالی از حضورتون دارم.

من حدوداً دو سالی هست که نرم افزار تولید می کنم و تصمیم گرفتم که از یافته های خودم از تولید این نرم افزارها کتابی تهیه کنم. این کتاب بعضی از کدها رو به همراه خروجی توضیح می دهد؛ مثل کتاب هایی که کدهای برنامه نویسی رو شرح می دهند. ولی من بعضی از کدهایی که در نرم افزارهام استفاده کرده ام رو در این کتاب آورده ام. می خواهم در گام اول اون رو رایگان برای عموم بگذارم و مباحث پیشرفته تر از نرم افزارهام رو انشا الله در نسخه بعدی یا نسخه های بعدی منتشر کنم.

حالا سوالی که دارم این هست که برای این کتاب های الکترونیکی لازمه که منابع و مراجع هم بگذارم؟ چون کدها از سایت های اینترنتی مثل msdn، stackoverflow و c-sharpcorner و سایت های معروف اینجوری گرفته می شوند (سوال های خودم و پرسش و پاسخ دیگران). البته در بعضی از قسمت ها که می خوام خواننده را به مطالب بیشتر ارجاع بدهم، لینک این سایت ها رو می آوردم ولی برای کل فصل ها اینگونه نیست.

آیا باید بخشی به نام منابع و مراجع درست کنم و مثلاً نام چند تا از این سایت ها را بیاورم یا اینکه به طور کلی بگویم از منابع اینترنتی؟

متشکرم

پاسخ:

سلام ...

  • برای متون علمی وجود بخش مرجع قطعا اعتبار آن را افزایش می دهد.
  • لازم است تمام مراجع مورد مراجعه، در فهرست مراجع باشد. و در عین حال در بخش مراجع هم مرجع بدون مراجعه نداشته باشیم.
  • یک کار خوب این است که در تعدادی از کتاب ها و مقالات معتبر، موضوع مراجع را پیگیری کنید. در بین کارهای من در کتاب به سوی تولید بهتر نرم افزار بخش مراجع کار شده تر است.
  • در جزوه الکترونیکی شیوه ارائه مطالب علمی، فنی (نگارش علمی) و کتاب راهنمای درس سمینار جزئیات بیشتری را در مورد درج مراجع متذکر شده ام.
  • برای تدارک اطلاعات مراجع و درج آن ها در متن، استفاده از ابزار کاملا ضروری است. در کتاب راهنمای درس سمینار و همچنین در کتاب درمورد تحقیق (ویرایش دوم) ابزار Zotero را معرفی کرده ام. ابزارهای دیگر مثل EndNote هم حال و هوای مشابهی دارند.
  • نکته آخری که عرض می کنم و در سؤال شما نیست، داشتن ارزیابی روی استفبال از محصول نهایی است. لازم است این ارزیابی را قبل از شروع جدی کار، انجام دهیم.

موفق باشید. صدیقی

پرسش 200:

سلام آقای دکتر. ممنون بابت توضیحاتتون

نکته آخر رو متوجه نشدم. فهرست مطالب این کتاب Scientific Reporting جالب بود.

و اینکه بعضی کدها ترکیبی هستند و ممکنه برای رسیدن به هدفم از چند سایت استفاده کرده باشم و یا اینکه الان یادم نباشه که از کدوم سایت برای نوشتن فلان کد استفاده کرده ام. کتابی است در زمینه آموزش کد نویسی سی شارپ (چاپی و فارسی) که دو سه صفحه آخر کتاب اومده و چند منبع اینترنتی رو نام برده (مثل منابعی که من نام بردم) و چند منبع چاپی رو هم نام برده ولی در کل کتاب نمی گوید که فلان کد را از فلان منبع گرفته ام.

برای مقاله ها بخش مراجع وجود دارد و باید طبق نظر کنفرانس یا ژورنال نوشته شوند و هر جاییکه استفاده شده اند ارجاع بخورند ولی برای کتاب های آموزشی و دانشگاهی، همون مراجع انتها کافی است؟

با تشکر فراوان

پاسخ:

سلام...

  • در مورد استقبال از محصول منظورم اطمنیان نسبی از وجود استفاده کننده، ناشر و خریدار است.
  • برای یک مطلب خاص می توان چند مرجع گذاشت.
  • تصمیم گذاشتن یا نگذاشتن مرجع با شماست.
  • اتقافا برای متنون دانشگاهی ذکر دقیق مراجع واجب تر است.

صدیقی

پرسش 201:

با سلام. عذرخواهی می کنم از اینکه دوباره مزاحم شدم

در سایتتون دیدم که بخشی برای کنفرانس ها گذاشتید. سوالی دارم در مورد یک ژورنال به نام

International Journal of Computer Science and Information Technology (IJCSIT)
در آدرس زیر:

http://airccse.org/journal/ijcsit.html

این ژورنال در آی اس آی نیست، در اسکپوس هم نیست، در آی اس سی هم نیست ولی جزء ژورنال های نامعتبر و جعلی وزارت علوم هم نیست. هزینه داوری و ارسال نسخه فیزیکی هم 120 دلار آمریکا است. به نظر شما ژورنال خوبی است؟ مقاله های پذیرش شده از کشورهای مختلف دنیا را دارد.

با سپاس

پاسخ:

سلام...

  • برای اعتبار مجلات وزارتخانه و به ویژه دانشگاه خودتان را مبنا بگیرید. من شناختی ندارم.
  • وقتی موضوعات کنفرانس در حیطه کاری من و جالب هست، به ویژه موضوعات جدیدی هست، سعی می کنم به کمک آقای شفیعی معرفی کنم.

صدیقی

پرسش 202:

ممنونم از اینکه به سوال هام پاسخ می دید.

من فارغ التحصیل شده ام ولی دوست دارم مقاله بدهم. چون شما دکترای کامپیوتر هستید و اهل پژوهش و تالیف و تدریس، سوالم رو از شما می پرسم تا نگاهم به ژورنال ها و کنفرانس ها کامل تر بشه.

الان یک سوال دارم و اون اینکه وقتی ژورنالی در ISI و ISC و اسکپوس نیست و از نظر وزارت علوم هم مشکلی نداره 
پس جایگاه این ژورنال کجاست؟ یعنی از نظر هیچ موسسه ای برای ارزیابی مهم نیست؟ اون وقت چه جوری به این ژورنال مقاله می دهند از سراسر جهان؟ از نظر دکتر صدیقی، این ژورنال ها چگونه هستند؟

دوست دارم نظر شما رو به عنوان یک استاد دانشگاه و پژوهشگر بدونم تا بدونم باید چه کار کنم. واقعاً ارزش داره فلان دلار آمریکا برای چاپ مقاله به چنین ژورنال هایی داد؟

پاسخ:

سلام...

در مورد این ژورنال شناختی ندارم.

  • اما یک نکته مهم در هر ارائه ای، از جمله ارائه مقاله در یک ژورنال، هدف از ارائه هست. مثلا برای معرفی یا اثبات درستی یک حرف، اشتراک گذاری یافته ها، یا دریافت ارزیابی و بازخورد از دیگران، یا نمره، درآمد، حتی کلاس گذاشتن؛ و در موارد متعددی به اجبار برای ارضای خواسته های (requirements) دیگرانی که برای نویسنده مهم هستند (در جزوه الکترونیکی نگارش علمی هدف اراده و اقتصاد ارائه را هم مطرح کرده ام).
  • از نظر من برای ارائه باید حرفی برای گفتن داشت. به ویژه حرفی که مسأله ای از اجتماع را حل کند. برای من تبدیل آن حرف ها به محصول ارزشمندتر از مقاله است.

صدیقی